pasztet-wegetariański_miniatura-e1399826515769-660x400

pasek-ze-znaczkami_pieczone-warzywa-biały

W czasie drugiego tygodnia detoksu polecam przygotowanie pasztetu wegetariańskiego z kaszą jaglaną. Znakomicie komponuje się z chlebem gryczanym więc to wygodna opcja nie tylko na obiad ale również jako drugie śniadanie do pracy.

Lecznicze zastosowanie smaków:

słodki-z-tłem-150x150Słodki smak według chińskiej medycyny ma właściwości harmonizujące o działaniu spowalniającym i rozluźniającym. Słodkie pożywienie wzmacnia osoby szczupłe i suche bowiem wpływa na budowanie w organizmie tkanek i płynów organicznych. Pokrzepia osłabiony organizm i uzupełnia niedobór.

 

słony-z-tłem-150x150Słony smak ma działanie ochładzające poprawia trawienie, odtruwa organizm, może działać przeczyszczająco na jelita. Stosuje się go na zaparcia i bóle brzucha. Sól przeciwdziała gromadzeniu się toksyn w ciele i jest środkiem poprawiającym apetyt.

 
 

Dlaczego warto jeść pieczone warzywa?

Warzywa surowe działają ochładzająco na organizm. Są wskazane dla osób, które mają nadmiar gorąca w organizmie. Jeśli jednak często czujesz przenikliwy chłód, jesteś osłabiona, masz bladą cerę i odczuwasz brak sił witalnych, może to świadczyć o niedoborze energii Yang w organizmie. Wtedy medycyna chińska zaleca spożywanie pokarmów które ogrzewają. Dlatego  też warzywa poddajemy obróbce termicznej. Pieczenie, gotowanie zmienia ich termiczną naturę. Przy czym najmocniej ogrzewające są warzywa pieczone, następnie gotowane, parowe no i na koniec surowe (te już ochładzają) .

Czas przygotowania
60 min

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cukinia
  • 7 źdźbeł zielonej cebulki
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • dwie szczypty kurkumy
  • łyżeczka majeranku
  • imbir mielony
  • 1 ząbek czosnku
  • sól himalajska lub morska
  • ¼ szklanki zmielonych migdałów lub zmielonych pestek dyni
  • ½ szklanki pestek dyni
  • kapusta kiszona

pasztet-wegetariański31

Przygotowanie kaszy:

Kaszę namocz w zimnej wodzie 3-4 godziny (lub przez noc) z octem winnym lub domowym jabłkowym i solą niejodowaną. Proporcje: 2 łyżki octu, 1 łyżeczka soli na szklankę kaszy. Po namoczeniu kaszę wypłucz na sitku zimną wodą. Wsyp kaszę na gotującą się wodę z odrobiną soli. Kaszę gotujemy według proporcji ½ szklanka kaszy na 1 szklankę wody przez 15 minut pod przykryciem. Kasza jest gotowa gdy spęcznieje i pochłonie całą wodę z garnka

Przygotowanie pasztetu:

Warzywa umyj (zimna woda, ciepła woda, zimna woda), obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Zieloną cebulkę drobno posiekaj. Na patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego, wrzuć cebulkę i wyciśnij  ząbek czosnku, podsmaż. Następnie dorzuć starte warzywa i podduś (może być pod przykryciem), aż warzywa zmiękną. Ugotowaną kaszę zmieszaj z warzywami, dosyp kurkumę imbir, i sól do smaku. Wymieszać na jednolitą masę.

Jeśli chcesz pasztetem smarować chleb zmiksuj masę używając blendera.Ponieważ ja jadłam pasztet na obiad wolałam mieć większe kawałki warzyw.

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem klarowanym i posyp zmielonymi pestkami dyni, wyłóż masę do naczynia, posyp pestkami dyni i piecz w 150 °C  przez 45 min.

Po wyjęciu i ostygnięciu pokrój w grube plastry.

Podawaj z posiekaną i sparzoną kapustą kiszoną.

Smacznego Kochana!