krem-szpinakowo-brokułowy_miniatura-e1399827979977-660x400

pasek-ze-znaczkami_brokułowo-szpinakowa

Leczenie przez jedzenie:

Brokuły działają moczopędnie, rozświetlają oczy, zawierają duże ilości kwasu pantotenowego i witaminy A, która wpływa korzystnie na szorstką skórę, mają więcej witaminy C niż cytrusy! Szpinak natomiast buduje krew dzięki dużej zawartości żelaza i chlorofilu. Jego ochładzająca natura oczyszcza krew z toksyn.

Lecznicze zastosowanie smaków:

słodki-z-tłem-150x150Słodki smak według chińskiej medycyny ma właściwości harmonizujące o działaniu spowalniającym i rozluźniającym. Słodkie pożywienie wzmacnia osoby szczupłe i suche bowiem wpływa na budowanie w organizmie tkanek i płynów organicznych. Pokrzepia osłabiony organizm i uzupełnia niedobór.

 

gorzki-z-tłem1Gorzki smak jest pomocny w leczeniu stanów zapalnych i zakażeń. Tonizuje i ożywia nerki i płuca.  Jest to najrzadziej stosowany i najmniej doceniany spośród smaków.

 
 
 
 
zapa-szpinakowo-brokułowa

Czas przygotowania:

Z wywarem: 5 godzin

Jeśli masz już wywar: 20 min.

Składniki:

  • 1 litr wywaru z domowej kury
  • 20 dag szpinaku
  • 1 brokuł
  • sól himalajska lub morska
  • bazylia (świeża lub suszona)
  • majeranek suszony


kurka-z-tłemPrzygotowanie wywaru:

Mięso z domowej kury umyj dokładnie w zimnej wodzie a następnie włóż do dużego garnka i zagotuj. Gdy woda się zagotuje wylej ją i ponownie umyj mięso oraz ściągnij skórę. Tak przygotowane mięso jeszcze raz wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu.

Myjemy warzywa (zimna woda – ciepła woda – zimna woda) a następnie je obieramy i dodajemy do garnka wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem, solą imbirem i czosnkiem.

Gotuj na małym ogniu 4-5 godzin.

Polecam przygotować więcej wywaru i zawekować. To znacznie przyśpiesza proces przygotowywania potraw.

Przygotowanie zupy:

Umyj warzywa (zimna woda – ciepła woda – zimna woda), następnie wrzuć szpinak i brokuł do wywaru. Po 20 minutach, gdy brokuł będzie miękki, zmiksuj zupę, dodaj sól do smaku, majeranek i bazylię.

Ja do zupy dodałam kuleczki puree z ugotowanej kaszy jaglanej ugniecionej z brokułami.

Smacznego!