majonez_miniatura-660x400

Oto receptura domowego majonezu, który ma właściwości lecznicze. Należy go przygotować w 8 dniu detoksu i dodawać do potraw.

Cały sekret majonezu tkwi w tym, że przygotowujemy go z oleju lnianego i ryżowego.

Olej lniany tłoczony na zimno i nierafinowany, działa zarówno oczyszczająco, jak i regenerująco na wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Ważne jest jednak aby spożywać go wyłącznie na zimno. Nie wolno używać go do smażenia i pieczenia.

Składniki:

  • jedno żółtko od szczęśliwej kurki
  • jedna szklanka oleju lnianego
  • jedna szklanka oleju ryżowego 100%
  • łyżeczka musztardy gładkiej
  • szczypta soli himalajskiej lub morskiej niejodowanej

Przygotowanie:

Jajko włóż na 1 minutę do gotującej się wody. Po ostygnięciu oddziel żółtko od białka. Żółtko wraz ze szczyptą soli i łyżeczką musztardy ucieraj na gładką masę. Następnie powoli dolewaj oleje wciąż ucierając majonez. Gdy składniki się połączą w aksamitną masę majonez jest gotowy. Cała procedura zajmuje 5 minut:)

Szybki, pyszny, zdrowy i zalecany w czasie detoksu! Wspaniale smakuje zmieszany z ugotowaną kaszą gryczaną.

majonez